Header Ads

En İyi Kupa Kuruluyor

UEFA Kupası oluyor



FIFA'nın almış olduğu kararla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'ndan bir yıl sonra 1956'da düzenlenmeye başlayan Fuar Şehirleri Kupası'nın ömrü kısa sürüyor ve FC Barcelona ilk şampiyon olarak tarihe adını yazdırıyordu. 1971'de UEFA, Fuar Şehirleri Kupası'nın organizasyonunu kendi üzerine alıyor ve "UEFA Kupası" adı altında turnuvanın formatını yeniden düzenliyordu. Ülkelerin puanlarını dikkate alarak her yıl yapılan sıralama hesaplamalarına göre ülke şampiyonlarının ve kendi liglerini ülke sıralaması izin verdiği takdirde 2., 3. ve 4. bitiren takımların direkt veya ön eleme turlarında başarılı olduktan sonra katılma hakkını elde ettiği Şampiyonlar Ligi'nden sonra, Avrupa'nın 2. önemli futbol turnuvası haline gelen UEFA Kupası'na kendi liglerini ön sıralarda bitiren takımlar katılıyordu.

Varlığı sona eren Fuar Şehirleri Kupası'nı kalıcı olarak müzesine götürecek takımı belirlemek için turnuvanın ilk şampiyonu FC Barcelona ve son şampiyonu Leeds United arasında play-off maçları yapılacak ve FC Barcelona UEFA Kupası'nın babası olan Fuar Şehirleri Kupa'nın daimi sahibi olacaktı. 1971-72 sezonundaki ilk UEFA Kupası, Tottenham Hotspur'a gidecek, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası galibi ve UEFA Kupası galibinin kozlarını tek maçta paylaşacağı ilk "Süper Kupa"yı ise AFC Ajax kazanacaktı.
ligler haricinde oynanan ülke kupalarını kazanan takımlardan oluşan ve adına "Kupa Galipleri Kupası" denilen yeni bir organizasyona UEFA tarafından imza atılacak ve ilk sezonda bu kupayı AC Fiorentina kaldıracaktı. Kupa Galipleri Kupası, 1999-00 sezonundan itibaren UEFA Kupası'na dahil olacak, ülkelerin kupalarının galipleri artık UEFA Kupası'nda mücadele etmeye başlayacaklardı.



Şu siteden alıntıdır:



http://www.futbolekonomi.com/index.php/haberler-makaleler/genel/126-mete-ikiz/247-futbolun-tairhsel-gelisimi.html

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.